Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

ponzella2.JPG

LA PLAÇA LESSEPS A TRAVÉS DELS MAPES L’evolució de l’espai urbà

1973


Solución Plaza Lesseps (dos plànols)

Proposta d’ordenament. Combinació del pas elevat i del túnel

Cartografia: Ajuntament de Barcelona, Delegació de Serveis d’Obres Públiques (1974)

Font: Arxiu de la família Torrent-Jué

1974_lesseps1.jpg

Planta general de la plaça Lesseps, segons el projecte de l’època (publicat el 1974, però representant la proposta aprovada el 1973). Aquest no es va executar al 100%, però en fou la base principal de l’oferta de l’alcalde Massó. Compareu la disposició dels jardins amb els que finalment s’instal.laren.

1974_lesseps2.jpg

Especificacions pel que respecte al tràfic rodat, especialment complex. En línia de traç els trams sotarrats. Alguns dels vials mai varen posar-se en pràctica, p.e. el que havia de creuar per sobre el vial principal de baixada cap a l’Av. Príncep d’Astúries, que finalment es convertí en una rampa “provisional” (va funcionar fins al 2007).

1974_projectemasso2.jpg

Maqueta de la “Solución” del Pla Massó (foto: del mateix dossier).

2009_drugblau1973.jpg

En mig del debat sobre la plaça, apareix un nou element de modernitat: el multifuncional Drug Blau, obra de la constructora CODEC SA (1973). Amb el temps, ha esdevingut un dels pocs exemples d’arquitectura pop a Barcelona. El contrast amb les Cases Ramos és evident [foto: Xavier Muñoz, 2009]. El Drug Blau a més situava a la Plaça Lesseps un dels primers drugstores de la ciutat de Barcelona, amb una gran superfície comercial. El negoci, però, no va funcionar, coincidint amb les inacabables obres de remodelació de la plaça que dificultaven l’accessibilitat. A l’entresòl, s’hi establí l’Editorial Barcanova, que hi romangué fins a finals dels anys 90.


Anterior Següent

IniciÍndex generalCrèditsReferències

Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

Web master

 

1