Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

ponzella2.JPG

LA PLAÇA LESSEPS A TRAVÉS DELS MAPES L’evolució de l’espai urbà

1845


Plano de Gracia y su territorio (fragment)

Paulatina urbanització de l’extrem nord-oest de Gràcia

Cartografia: Tomàs Sanmartí

Font: Ajuntament de Barcelona, Arxiu Històric de la Ciutat. Versió extreta de MARTÍ i BONET, Josep M., et al., Els Josepets, parròquia de la Verge de Gràcia i Sant Josep. 300 anys d’història, 1987

1845_gracia.jpg

Creixement considerable de la trama urbana de Gràcia. Contrast sobre la delimitació de les finques rurals (el mapa ho mostra). Els Josepets i la riera de Cassoles o d’en Malla constitueixen definitivament el límit amb el municipi de Sarrià (després amb Sant Gervasi). L’edifici del Convent de Sant Josep està quasi abandonat, després de la desamortització. Tres anys després de l’acabament d’aquest mapa (1848), els veïns de Gràcia reclamen la constitució d’una nova parroquia, atès el creixement urbà i demogràfic, aprofitant l’antic convent. La parròquia no és erigida definitivament fins al 1867. Davant de l’entrada dels Josepets, seguint l’antic camí raeal fins a Barcelona, s’hi ha anat dibuixant ja la forma del que després serà el Carrer Gran, amb la paulatina parcel.lació del sòl, que significaria l’arrencada de l’urbanisme gracienc. Amb la construcció de les cases que constituiran la seva primera façana, algunes de les quals encara estan en peu a l’actualitat, El Carrer Gran esdevindria l’eix de desenvolupament urbà de la Vila. La masia de Ca l’Alegre sembla haver-se consolidat en el paisatge, vora el meandre de la riera i gaudint encara d’una considerable extensió de terreny.

1842_pla_aroca.jpg

Vista de Barcelona des de la Muntanya Pelada (o del Carmel) el 1842. Daguerrotip d’Antoni Roca, publicat com a làmina al llibre España, de Francesc Pi i Margall). La vista del Pla de Barcelona des dels vessants de Collserola era nítida. Hi havia un immens espai de conreu entre les muralles de Barcelona i Gràcia. S’hi distingeix la línia del Passeig de Gràcia i el Palau de la Virreina (actual emplaçament de la parròquia de Sant Joan).

festasantisidre.jpg

Estampa dels Josepets durant la festa de Sant Isidre (principis del s. XIX), reproduïda en una postal de nadal recent. Es tracta d’un dibuix de Lola Anglada per al llibre La Barcelona dels nostres avis (1949). Es representa l’avinguda dels xiprers amb gent venent i comprant viandes i altres ballant el contrapàs.


Anterior Següent

IniciÍndex generalCrèditsReferències

Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

Web master

 

1