Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

ponzella2.JPG

LA PLAÇA LESSEPS A TRAVÉS DELS MAPES L’evolució de l’espai urbà

1652 (ca)


Mapa del setge de Barcelona de 1652... (fragment)

Posició de les tropes espanyoles prop del Convent dels Carmelites

Cartografia: And. Parisius (?)

Font: Biblioteca de Catalunya [còpia digital a Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives]

[Ref. internet]

1652_setgebarcelona.jpg

Detall del plànol que reprodueix el setge posat a Barcelona el 1652, corresponent a la guerra entre Espanya i França, conseqüència final de la Guerra dels Segadors. Les tropes espanyoles, comandades per Joan-Josep d’Àustria, assetgen la ciutat. Vegeu la posició central del Convent dels Josepets en el Pla de Barcelona, dins l’àmbit de les fortificacions del setge (el convent es mostra prop d’estructures estrellades –“fortins”– que protegien la reraguarda de l’exèrcit espanyol). Resulta notori que es detalli en el mapa la importància del seu clos amurallat.

Fitxer:Juan Jose de Austria.jpg

File:La-motte-houdancourt.jpg

Joan-Josep d’Àustria, Infant d’Espanya, general de les tropes de Felip IV de Castella en el setge de Barcelona. Posteriorment, Virrei espanyol de Catalunya (quadre de la col.lecció del Museu del Prado, Madrid; font: Viquipèdia)

Philippe de La Motte-Houdancourt, Duc de Cardona, mariscal de França i Virrei francès de Catalunya, defensor de Barcelona, en virtut del Pacte de Ceret, entre Richelieu i la Generalitat de Catalunya (font: Viquipèdia)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Asediodebarcelona1652.jpg

Vista general de l’asedi de Barcelona per les tropes de Joan-Josep d’Àustria des d’algun lloc de Collserola, pintura de Pandolfo Reschi (Galeria Corsini, Florència; font: Viquipèdia). Noteu el setge marítim, així com el cordó de fortificacions que permeteren mantenir un setge de 15 mesos. En la imatge, a l’extrem dret inferior, apareix el general planejant les operacions davant d’un mapa del Pla de Barcelona.


Anterior  Següent

IniciÍndex generalCrèditsReferències

Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça Lesseps

Web master

 

1